"Bewegen, spelen en creatief bezig zijn, dat is wat ik doe." - Barbara van der Gulik

Dit is Barbara

Dat ik wilde werken met kinderen was voor mij al heel vlug duidelijk. Al bijna 20 jaar werk ik nu met kinderen. Eerst begonnen als oppas, toen in de kinderopvang en na mijn studie als orthopedagoog kreeg ik direct een baan aangeboden.

In 2003 ben ik begonnen met de opleiding HBO-pedagogiek aan de HVA. Mijn interesse lag met name bij kinderen en jongeren met sociaal-emotionele en/ of ontwikkelingsproblemen. In mijn laatste jaar besloot ik ook enkele vakken aan de universiteit te gaan volgen over pedagogiek.

In de jaren dat ik als orthopedagoog aan het werk ben, heb ik mezelf steeds beter leren kennen en ontdekt wat ik zou willen. Met een peuter aan mijn zijde en hoogzwanger van mijn tweede schreef ik mij in voor de opleiding Psychomotorische kindertherapie. Wat was dit een fantastische toevoeging. Ik ontdekte dat veel van wat ik daar aangeboden kreeg al toepaste in mijn werk. Bewegend, spelend en creatief bezig zijn, is de manier hoe ik met kinderen en volwassenen aan het werk wil gaan. Stil zitten is niks voor mij, dus terwijl ik de ene studie nog aan het afronden was, begon de volgende studie al. Het traject om orthopedagoog-generalist te worden. Hier ben ik momenteel nog mee bezig.

In mijn werk heb ik als doel om samen te zoeken naar oplossingen en ontwikkelingsmogelijkheden. Ik heb de sterke overtuiging dat er altijd een weg is, als er maar een wil is. Ieder stapje dat je neemt, daar mag je trots op zijn. Soms heb je daar hulp bij nodig en daar kom ik om de hoek. Ik kom naast je staan om te ontdekken hoe je weer je weg kunt vervolgen die bij je past.  Ik wil graag dat een ieder gelukkig is en zich op hun gemak voelt. Door mijn open karakter lukt dit (bijna) altijd. Ik vind het belangrijk dat iedereen in zijn waarden gelaten wordt. Ik luister goed en ben vaak praktisch in oplossingen vinden al stimuleer ik liever het eigen oplossingsvermogen.

In 2013 en 2016 zijn mijn dochter en zoon geboren. Ik heb het geluk gehad een paar maanden fulltime voor hen te zorgen.

 

 

Barbara van der Gulik

HBO-pedagogiek

Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Behandelen van mensen met een hulpvraag. Oplossingsgericht, gericht op het zichtbare gedrag en hoe hier mee om te gaan

Orthopedagogiek

Behandelen en begeleiden van kinderen, jongeren bij wie de ontwikkeling of opvoedsituatie anders verloopt. Ouderondersteuning valt hier ook onder.

Psychomotorische kindertherapie

Streven naar inzicht en gedragsverandering. Dit wordt bereikt door het inzetten van sport en spel werkvormen (dus non-verbaal).

EMDR

Methodiek voor het verwerken van bewuste trauma’s

Basisaantekening diagnostiek

Psychodiagnostisch onderzoek

 

Mindfulness

Leven in het hier en nu

Cognitieve gedragstherapie

Ouderbegeleiding

Begeleiden van ouders in de opvoeding

Systeemtherapie

Het hele gezin wordt meegenomen tijdens de behandeling.

Hoe andere professionals mij ervaren

Jette kan snel het vertrouwen winnen van kinderen. Haar afstemming is erg goed. Ze stelt kinderen makkelijk op hun gemak. Hierdoor geven, vertellen kinderen (zich) eerder en dat stelt Jette in staat beter achter het werkelijke aandachtspunt te komen. Jette kan goed observeren en luisteren. Ze merkt veel op in het gedrag van kinderen. Jette gaat geen problemen uit de weg. Alles is bespreekbaar en moet ook bespreekbaar zijn. Hierin is ze vrij direct en op kind niveau maakt ze het kind duidelijk van zijn/ haar gedrag, objectief. Ze geeft het kind terug wat ze gezien heeft. Zonder oordeel. Door de juiste vraagstelling gaat het kind reflecteren op zijn gedrag. Heel belangrijk is dat Jette het kind in zijn/ haar waarde laat. Het aandachtspunt mag er zijn. Het kind mag een aandachtspunt hebben. Dit geeft het kind vertrouwen en binding met de therapeut.

Annemiek Pouwels,

Intern begeleider motessorischool Het Zeggelt

Jette is een betrouwbare, vakbekwame collega therapeut met veel structuur in zowel werkzaamheden als de bijkomende taken

Ze ziet wat er gebeurt, wat er nodig is en handelt hier direct naar

Sandra Göbel

Praktijk Tendenza

Wil jij samen met mij werken aan het vinden van de juiste weg?