Home » EMDR

EMDR

16 november 2019

In 2015 heb ik bij de BIvT de cursus EMDR en EMDR voor kinderen gevolgd. Sinds dien gebruik ik deze methodiek veel bij kinderen, jongeren en volwassenen.

De methodiek

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat.

Voor wie is deze methode?

Toepassing van EMDR is mogelijk bij mensen van alle leeftijden. Zelfs ingrijpende gebeurtenissen die plaats vonden voordat de taalontwikkeling op gang is gekomen (pre-verbaal), kunnen met behulp van deze methode worden verwerkt. Bij heel jonge kinderen krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling.

Waarvoor is EMDR nog meer geschikt?

Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose. Om deze reden wordt EMDR bij deze problemen en stoornissen steeds vaker toegepast, meestal als onderdeel van een breder behandelplan.

Jette Peuscher (1986)

Sociaal pedagogisch medewerker | Vaktherapeut; psychomotorische therapeut | Psychodynamische therapeut i.o. | gespecialiseerd in traumaverwerking (EMDR, Slapende honden, pre-verbaal trauma) | Licentietrainer kindertekeningen beter begrijpen (analyseren van kindertekeningen) | gespecialiseerd in lichaamstaal en micro-expressie

 

Gerelateerde artikelen

Psychodynamische therapie

Psychodynamische therapie

Dit is een vorm van ervaringsgerichte psychotherapie waarbij je meer inzicht in jezelf krijgt. Met deze therapie worden namelijk jouw onbewuste gedachten en gevoelens aan het licht gebracht. Deze hebben namelijk grote invloed op je huidige gedrag, gedachten en emoties.

Lees meer
Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie krijgt in Nederland steeds een beetje meer bekendheid. Psychomotorische therapie is een ervaringsgerichte therapie die gebruik maakt van bewegingsactiviteiten en lichaamsgerichte oefeningen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin