EMDR therapie voor kinderen

EMDR

door | 16 nov, 2019 | Behandelmethodieken

EMDR bij kinderen en volwassenen

In 2015 heb ik bij BivT (het Bijscholingsinstituut voor Therapeuten) de cursus Eye Movement Desensitization and Reprocessing, ook bekend als EMDR voor volwassenen en EMDR voor kinderen gevolgd. Sinds deze bijscholing gebruik ik de EMDR therapie voor kinderen, jongeren en volwassenen.

De EMDR-methodiek

Tijdens een EMDR behandeling zal de therapeut vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat.

Voor wie is deze methode?

Toepassing van EMDR is mogelijk bij kinderen en volwassenen van alle leeftijden. Zelfs ingrijpende en traumatische gebeurtenissen die plaats vonden voordat de taalontwikkeling op gang is gekomen (pre-verbaal), kunnen met behulp van de EMDR-methode worden verwerkt. Bij heel jonge kinderen krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling.

Waarvoor is EMDR nog meer geschikt?

Dankzij doorlopend onderzoek is er steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden en traumatische ervaringen ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals bijvoorbeeld chronische pijn, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose. Om die reden wordt EMDR bij deze problemen en diverse stoornissen steeds vaker toegepast, meestal als onderdeel van een breder behandelplan.

Bekijk de video voor meer informatie over EMDR therapie bij kinderen, jongeren en volwassen en over de methodiek van Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Jette Peuscher (1986)


Over Jette:
Sociaal pedagogisch medewerker | Vaktherapeut; psychomotorische therapeut | Psychodynamische therapeut i.o. | gespecialiseerd in traumaverwerking (EMDR, Slapende honden, pre-verbaal trauma) | Licentietrainer kindertekeningen beter begrijpen (analyseren van kindertekeningen) | gespecialiseerd in lichaamstaal en micro-expressie

 

Gerelateerde artikelen

Wat is speltherapie?

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen, waarbij spel als middel wordt gebruikt om een kind te begrijpen en te helpen bij het leren omgaan of verwerken van (ingrijpende) gebeurtenissen of (psychische) problemen.

lees verder
Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie krijgt in Nederland steeds een beetje meer bekendheid. Psychomotorische therapie is een ervaringsgerichte therapie die gebruik maakt van bewegingsactiviteiten en lichaamsgerichte oefeningen.

lees verder
Psychodynamische therapie

Psychodynamische therapie

Dit is een vorm van ervaringsgerichte psychotherapie waarbij je meer inzicht in jezelf krijgt. Met deze therapie worden namelijk jouw onbewuste gedachten en gevoelens aan het licht gebracht. Deze hebben namelijk grote invloed op je huidige gedrag, gedachten en emoties.

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin