Hier heel ver vandaan ligt een groot bos. Dit is het bos Atmania. In dit bos wonen allemaal dieren. Ook Eddie de egel woont in dit mooie en grote bos. Eddie is 5 jaar en heeft heel veel stekels op zijn rug. Hij woont samen met zijn ouders onder een grote bramenstruik. Onder de bramenstruik hebben ze allemaal hun eigen holletje waar ze overdag slapen. Egels zijn echte nachtdieren en Eddie vindt het dan ook heerlijk om in de nacht rond te snuffelen en op zoek te gaan naar een lekker maaltje. Dit doet hij het liefst met zijn vriendjes Sjaak, Nomi en Pim. Sjaak is erg eigenwijs en vindt het heerlijk om te grappen en te grollen. Eddie en zijn vriendjes liggen dan ook vaak in een deuk om Sjaak. Het is zwart-wit en springt op en neer. Wie is het vraagt Sjaak aan zijn vrienden? Uhm… uhm… Karla de koe, antwoordt Nomi enthousiast. Nee, het is Umi de zebra schreeuwt Eddie. Nee, jullie hebben het fout. Het is Petra de springguin, lacht Sjaak. Wat hebben ze toch een lol samen. Ze rennen het liefst door de blaadjes heen om zo alle rupsjes, larven, wormen en pissebedden op te sporen. Je kan je misschien wel voorstellen dat het best wel veel kabaal kan maken als ze met hun scherpe stekeltjes door de bladeren rennen. Ze krijgen dan soms ook een beetje op hun kop van de volwassen egels. Jongens, doe eens rustig, je maakt alle andere dieren wakker. En hoe hard Eddie, Sjaak, Nomi en Pim hun best ook doen, het lukt niet altijd even goed om hiernaar te luisteren. Wie als eerste bij de boom is heeft gewonnen roept Pim enthousiast wanneer hij de waarschuwing alweer vergeten is. En dan hollen ze alle vier met veel te veel kabaal zo snel ze kunnen naar de boom.

 

Het was ondertussen al flink koud aan het worden in het grote bos Atmania. De winter staat voor de deur en alle egels maken zich op voor hun winterslaap. Een egel slaapt namelijk de hele winter door. Eind november kruipen ze lekker in hun holletje onder een dikke laag bladeren en in april worden ze weer wakker. Dit doen ze omdat het in de winter zo koud wordt dat ze maar moeilijk aan eten kunnen komen. Daarnaast is slapen ook heel belangrijk om goed uit kunnen rusten. Door goed te slapen kan je meer genieten van leuke avonturen, ben je minder snel chagrijnig en dus veel vrolijker. Je kan beter nadenken en je ziet alles een beetje positiever vertelde de mama van Eddie een keer aan hem toen hij nog een kleine egel was. Eddie had toe aan zijn mama verteld dat hij slapen eigenlijk maar een beetje saai vond. Tijdens het slapen zijn jouw hersens heel hard aan het werk om alles wat je vandaag gedaan hebt een plekje in je herinneringen te geven zodat er de volgende dag weer plek is voor nieuwe avonturen. Niet slapen kan er dus voor zorgen dat je dingen minder gemakkelijk kan onthouden en dat je sneller je concentratie kan verliezen vulde mama nog aan.

In het bos Atmania is het een traditie geworden dat alle egels de nacht voordat ze aan hun winterslaap beginnen een feestmaal organiseren. Ze geloven erin dat dit ritueel bij kan dragen aan een goede winterslaap. Het is een mooie manier om de zomer af te sluiten en nog even aandacht aan elkaar te kunnen geven voordat ze hun bed opzoeken.

Na het grote feestmaal nemen alle egels afscheid van elkaar en zoeken hun eigen holletje op om lekker te gaan slapen. Eddie, Nomi, Sjaak en Pim nemen ook afscheid van elkaar Tot volgend jaar roept Nomi nog luid. Ik denk dat ik ga dromen van onze avonturen roept Pim erachteraan. Waarom gaat een boom nooit naar school riep Sjaak nog snel. Omdat bomen niet naar school kunnen komen reageerde Eddie. Maar Sjaak was al in zijn holletje verdwenen voordat hij te horen kreeg of zijn antwoord goed was.

Twee weken later blijkt dat nog niet alle egels in slaap zijn gevallen. Eddie ligt namelijk nog steeds klaar wakker in zijn holletje, het lukt hem niet om in slaap te komen. Hij is al een paar keer bij zijn ouders geweest om hen wakker te maken. Mam, mam ik kan niet slapen. Zijn moeder geeft Eddie een dikke knuffel en leest hem nog even een verhaaltje voor, iets wat ze altijd doet voordat Eddie gaat slapen. Overdag kon Eddie wel goed slapen, maar in de nacht wordt hij steeds wakker. Waarom zouden bomen nou niet naar school gaan? Omdat ze niet kunnen bewegen? Of omdat ze niet in het schoolgebouw passen? Eddie kon het raadsel maar niet oplossen en wordt steeds weer wakker. Pappa, pappa, pappa. Ik ben weer wakker ik kan niet slapen. De vader van Eddie maakt dan lekkere warme melk voor hem in de hoop dat hij daarna weer lekker in slaap kan vallen. Eddie is zelf als een paar keer bij zijn vriendjes gaan kijken in de hoop dat zij ook niet kunnen slapen zodat ze weer op avontuur kunnen gaan. Maar Sjaak, Nomi en Pim zijn al diep in dromenland. Ik mis ze wel heel erg gaat er door Eddie heen maar ik kan ze ook niet wakker maken, ze horen lekker te slapen, ik wil ook slapen. Eddie verveelde zich zo dat hij op een nacht maar gewoon egeltjes is gaan tellen, maar ook dat hielp niet. Ik ga gewoon in mijn eentje buiten rondrennen dacht Eddie op een nacht. Ik kan niet steeds mijn ouders wakker maken. Ook had hij nu heel veel tijd om na te denken over het raadsel van Sjaak. Waarom zouden bomen nou niet naar school gaan? Omdat ze niet kunnen bewegen? Of omdat ze niet in het schoolgebouw passen? Eddie wist het antwoord niet. Op een nacht werd de moeder van Eddie wakker van een jammerend geluid. Eddie lag in zijn holletje te huilen omdat hij niet kon slapen.

 

De ouders van Eddie waren ten einde raad. Hij moet wel echt in slaap vallen want voor je het weet is de winter al weer voorbij en dan heeft hij helemaal niet geslapen zei de moeder van Eddie tegen zijn vader. De moeder van Eddie gaat naar Sisser de slang. Ze heeft gehoord dat hij Eddie misschien wel kan helpen. Sisser, goed dat ik je zie. Het gaat om mijn zoontje Eddie. Het lukt hem niet om in slaap te komen en het is al lang tijd voor zijn winterslaap, wat moeten we doen?

Sisser de slang vertelde dat er wel vaker ouders bij hem komen met dit probleem. Het komt vaak voor dat kinderen niet willen of kunnen slapen zegt Sisser. Het kan met van alles te maken hebben. Sommige kinderen zijn bang voor iets of sommige hebben nog veel te veel energie gaf Sisser aan. Voor de meeste kinderen is het helpend om een ‘vriendje’ in te schakelen. Dit vriendje kan een knuffel zijn of iets anders waar hij aan gehecht is. En deze gaat jouw Eddie helpen om te gaan slapen. Geef niet op mama, Eddie zal zijn winterslaap in gaan. De moeder van Eddie had nog een aantal adviezen en tip gespreken die ze kon toepassen en ging daarmee hoopvol naar huis.

Die avond ging mama met Eddie praten om erachter te komen waardoor hij niet kon slapen. De winterperiode is zo lang en ik lig hier zo alleen, straks komt er iemand in mijn holletje gaf Eddie aan. Mama vroeg of er iemand was die hem zou kunnen beschermen zodat hij niet zich wat minder bang voelde. Eddie gaf aan dat hij George graag op zijn bedje wilde hebben. George was zijn lievelingsknuffel van vroeger. George was een slak die bijna net zo groot was als Eddie zelf. George had een huisje op zijn rug en was vroeger zo vaak geknuffeld door Eddie dat zijn oogje en zijn staart er bijna afvielen. George heeft vroeger veel avonturen met Eddie beleefd. George was bij Eddie gekomen op zijn tweede verjaardag. Ze waren vanaf het eerste ogenblik onafscheidelijk. George ging overal mee naartoe. Hij had zelfs kennis gemaakt met Nomi, Sjaak en Pim. George was als een grote broer voor Eddie. Maar de laatste jaren was George minder vaak mee geweest en uiteindelijk is hij in een doos boven in de bramenstruik beland. George zal mij kunnen beschermen vertelde Eddie. Mamma ging boven in de bramenstruik op zoek naar George. Boven in de bramenstruik hadden ze namelijk alle spullen liggen die ze niet meer zo vaak gebruikten. George was al snel gevonden en herenigd met Eddie. Hij was blij om George weer in zijn armen te hebben. Nu ben ik niet meer alleen dacht Eddie. Je mag nu lekker je ogen sluiten en je voorstellen dat George jouw gaat beschermen, hij is altijd bij je wanneer je maar wilt vertelde mama zacht. Jij mag gaan slapen, jij bent veilig bij jezelf en bij George. Je voelt je ontspannen en je merkt dat je lijfje steeds zwaarder wordt omdat je je veilig voelt en weet dat je rustig kan gaan slapen. Slaap lekker en droom fijn lieve Eddie. Tot volgend jaar in april!

 

Op 3 april werd Eddie vol energie en enthousiast wakker en rende meteen naar Sjaak die ook aan het wakker worden was. Ik weet het antwoord schreeuwde hij, omdat bomen er natuurlijk geen hout van snappen gierde hij uit!